Kiállítások és látnivalók

DÉLI SZÁRNY

GÓTIKUS ZÁRTERKÉLY

"A siklósi vár erkélyét a 15. század harmadik negyedében készítették délnémet tanultságú mesterek a nagyhatalmú Gara család egyik tagja számára. Az erkély körvonalai a vár helyreállítása során tárultak föl, a falba épített szélső kövek sok töredékével. Más kőtöredékeket aztán az erkély alatti várárokban talált meg a célzott föltárás. A zárterkély a későgótika művészetének abban a korszakában született, amelyben a kőfaragómesterek a szerkesztés-tervezés igen összetett módjait alkalmazták, mintegy szakmai bravúrként." (Forrás: Szakál Ernő életútja - Szakál Ernő életműve 1913-2013)

Gótikus zárterkély
Fotó: Ujj László
Gótikus zárterkély
Gótikus zárterkély
 
VÁRBÖRTÖN (ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS)

A XVIII. században hozott rendelet értelmében minden birtokközpontban ki kellett alakítani nemesi és jobbágybörtönöket. A Siklósi vár jobbágybörtöneit a korábban valószínűleg a katonák szálláshelyeként szolgáló teremből alakították ki.
A cellák minden kényelmet nélkülöznek, és igen kis méretűek.
Itt egy kisebb kiállítás fogadja a látogatókat, melyen kipróbálhatják a rabok fogvatartására szolgáló eszközöket.

Várbörtön

 
KÍNZÓKAMRA ÉS NEMESI BÖRTÖNCELLÁK (ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS)

A kínzástörténeti kiállítás az első megnyílt kiállítások egyike volt 1956-ban. A helyiség eredetileg kovácsműhely volt, ahol a rabokra a béklyót felhelyezték. A kiállításon a középkor és a kora újkor legnépszerűbb kínzási és kivégzési módszerek eszközei láthatók.
A kínzókamrából nyílnak az egykori nemesi börtöncellák, amik sokkal kényelmesebbek voltak, mint a jobbágybörtön cellák. A nemeseknek ugyanis jobb fekhelyek, nagyobb és világosabb tér és fűtés is járt.

Kínzókamra és nemesi börtöncellák

 
BORMÚZEUM ÉS VINOTÉKA (ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS)

"Túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz bort igyunk!"
A siklósi vár bormúzeumában megtalálják a múlt szőlőtermesztő, borászati és kádáreszközeit. A vinotéka a Villányi Borvidék 20 kiváló borászának borait kínálja pinceáron. Sommelier-nk segítségével a borkultúrába is betekintést nyerhet.

BormúzeumBormúzeum
Bormúzeum - Sikósi Vár
Fotó: Ujj László

 

FÖLDSZINT

RENESZÁNSZ BÚTORKIÁLLÍTÁS (ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS)

XVII-XVIII. századi bútorok és szőnyegek láthatók itt, illetve Bogdány Jakab Madarak című festménye. Ez a kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum állandó kiállítása.

Az előtérben a falon egy török katona karcolata látható, amely a XVI. századból származik. A katona megörökítette az akkori várat, a város egyik templomát, illetve saját magát is.

Reneszánsz bútorkiállítástörök katona karcolata
Bútorkiállítás - Siklósi Vár

Fotó: Ujj László

 

I. EMELET

KÖZÉPKORI FEGYVER- ÉS HADTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS (ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS)

A 4 teremből álló tárlat Luxemburgi Zsigmond uralkodásának idejétől, a XIV-XV. század fordulójától az oszmán hódoltság végéig, a XVII. század végéig mutatja be a kor páncéljait, fegyvereit és ruházatát, illetve az ezen évszázadokban élő emberek mindennapjaiba enged betekintést.

Középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítás
Középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítás
Fotó: Ujj László
Középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítás
Fotó: Ujj László
 
KANIZSAI DOROTTYA IMAFÜLKÉJE

Kanizsai Dorottya imafülkéjeA kutatók a kápolna déli falában egy 2 m2 területű, lapos dongaboltozattal fedett fülkét találtak 2010-ben, amelynek vizsgálata során bebizonyosodott, hogy az volt egykor a nádorasszony imafülkéje. A fülkében figurális festés maradványai kerültek elő, amely a rózsafüzér-imádságnak (rosarium) a jeleneteit ábrázolta egykor. Ilyen imafülke Európában kis számban maradt fenn, Magyarországon pedig egyedülálló. Jelenleg ez az egyetlen épített emlék, amely a siklósi várban őhozzá köthető.

 

II. EMELET

HADTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS - I.-II. VILÁGHÁBORÚ (ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS)

Kiállításunk az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával, a Hadtörténeti Múzeum közreműködésével és Dr. Mehring István magángyűjteményének felhasználásával valósult meg.

Hadtörténeti kiállítás - I.II. világháborúHadtörténeti kiállítás - I.II. világháború
Hadtörténeti kiállítás - I.II. világháború
Fotó: Ujj László
 
HORVÁT ÉS SZERB KISEBBSÉGI KIÁLLÍTÁS

Ezen kiállítások a Siklóson és környékén élő jelentős számú horvát és szerb közösség kultúrájába, hagyományaiba enged betekintést.

Horvát és szerb kisebbségi kiállítás

Horvát és szerb kisebbségi kiállítás

 

KELETI ÉS A DÉLI SZÁRNY TALÁLKOZÁSÁNÁL

VÁRKÁPOLNA

VárkápolnaA XV-XVI. század fordulóján épült, gótikus és reneszánsz jegyeket egyaránt mutató felszentelt kápolnánk kulturális eseményeknek és esküvőknek is helyszínt biztosít. Egykori sekrestyéjében egyház- és várkápolna történeti kiállítás látható.

 

KELETI SZÁRNY

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK

A látogatók az üvegpadló alatt a XV. századi szobák maradványait tekinthetik meg.

 

ÉSZAKI SZÁRNY

I. EMELET

TERASZ KÁVÉZÓNK

A 2014-ben, Zsolnay dísztárgyakkal megújult kávézó a szintén felújításra került északi teraszra nyílik, így a nyári időszakban kiváló lehetőséget nyújt a történelmi környezetben történő kellemes időtöltésre.

Terasz kávézónk

Terasz kávézónk