A Siklósi Vár fő támogatója a Duna-Dráva Cement Kft.

Duna-Dráva Cement Kft.

A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) hazánk egyik meghatározó építőanyag-gyártója, amely cementet, transzportbetont, valamint kavics és beton-adalékanyag termékeket állít elő, és szolgáltatásai a betontechnológia teljes spektrumára kiterjednek.

Jelenleg két hazai cementgyárban állít elő cementet, Dél-Dunántúlon Beremenden, és Pest megyében Vácott, melyek élvonalbeli cementgyártási színvonalat képviselnek a magyarországi piacon.

A DDC a német HeidelbergCement AG és a szintén német SCHWENK Zement KG hazai érdekeltsége. A két tulajdonos az elmúlt évek, évtizedek során mindkét gyárban jelentős fejlesztéseket hajtott végre a modernizáció és a környezetvédelem jegyében.

Duna-Dráva Cement Kft.

 

A Beremendi Cementgyár évszázados hagyományokra tekint vissza

A Beremendi Gyár évszázados cementgyártási hagyományokra tekint vissza. A Schaumburg-Lippe György herceg birtokán elhelyezkedő mészkőbánya mellett 1909-ben kezdték meg a mészüzem, majd a cementgyár telepítését, mivel itt található Magyarország legtisztább mészköve, és a részben fedőrétegként rendelkezésre álló agyag minősége is kedvező a cementgyártáshoz. A gyárból 1910. november 27-én gördült ki az első vagon portlandcement.

Működésének megkezdése óta a Beremendi Cementgyár folyamatosan fejlődik a minőség és fenntarthatóság jegyében. 2007 nyarán egy átfogó fejlesztési program vette kezdetét. A 2009-ig tartó munkálatok eredményeképpen, környezetkímélőbb technológiával Európa egyik legkorszerűbb cementgyára jött létre, hosszú távon biztosítva a beremendi cement meghatározó piaci szerepét, s ezáltal a térség gazdasági fejlődését. A Beremendi Gyárban kiemelkedő jelentősége van a környezetkímélő és energiahatékony gazdálkodásnak. Előtérbe került a fosszilis tüzelőanyagokat (szén, földgáz, petrolkoksz) kiváltó alternatív tüzelőanyagok használata, ami a mai napig is jelentős környezeti ártalomtól tehermentesíti az országot.  A vállalat a természeti értékek megóvása mellett a magyar hagyományokat is fontosnak tarja, és Baranya Déli kapujaként ezért is támogatója a Siklósi Vár működésének és a hagyományainak megőrzését, a helyi kulturális élet fellendítését.

Duna-Dráva Cement Kft.

 

Hogyan lesz a mészkőből cement?

A bányákból a gyárba szállított mészkövet és agyagot, összekeverést követően, a kemencében legalább 1450 ˚C-on klinkerré égetik. A kemencéből távozó klinkert a cementőrlő malomban, acélgolyók segítségével finomra őrlik. Itt adják hozzá az őrleményhez a különböző kiegészítő anyagokat: a kötésszabályozást szolgáló gipszet, vagy a hidraulikus kiegészítő anyagokat (például az erőművi pernyét vagy a granulált kohósalakot). Az elkészült cementet zsákokba vagy tartálykocsikba töltik.

 

DDC és a társadalmi felelősségvállalás

A DDC fenntarthatósági törekvésein keresztül évek óta aktívan tesz a környezete védelméért, természeti kincseink megőrzéséért. Éppen ezért több kezdeményezést is útjára indított az elmúlt évek, évtizedek során: a Zöld Megoldás-pályázatot, a „Duna-Dráva a Tehetségekért” ösztöndíjprogramot, a Zöld Alternatíva Vetélkedő és Nyílt Napot vagy a DDC Zöld Város Programot.

A Zöld Megoldás-pályázat célja, hogy forrást teremtsen programok és fejlesztések támogatására, ezzel a társadalom széles csoportjának lehetőséget adva a környezettudatosabb életre, és a természeti környezet megismerésére. A Siklósi óvoda és bölcsőde Köztársaság téri tagóvodájában „zöld játszótér”, Beremenden madárbarát tanösvény, Drávaszabolcson KölyÖKOpark, Palkonyán Közösségi Herbárium és Oktatóközpont, a villányi Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolában pedig egy környezettudatos pihenőpark került megvalósításra a program keretében.

A „Duna-Dráva a Tehetségekért” ösztöndíjprogram a tanulmányi, sport vagy kulturális területen tehetséges diákokat, azok fejlődését hivatott támogatni.

A középiskolai tanároknak és diákoknak nyújt érdekes, „zöld” versenyt a Zöld Alternatíva Vetélkedő, ahol a környezettudatossággal kapcsolatos témakörökben vetélkednek a csapatok. 2018-ban a Beremendi Cementgyár második alkalommal adott otthont nagy sikerrel a rendezvénynek.

2019-ben első alkalommal megrendezésre kerülő Zöld Város Program újdonságnak számít, ám igen nagy sikernek örvendő program, amelynek célja, hogy felhívja a diákok figyelmét a környezettudatosságra és a fenntartható elveknek megfelelő működésre.

 

www.duna-drava.hu

Duna-Dráva Cement Kft.