mozgáskorlátozott jelTisztelt Látogatóink!

A múzeumi térben található liftünk egy villámcsapás következtében átmenetileg nem működik. Így a kerekesszékkel látogatható kiállítótereink száma jelentősen csökkent (a várudvart és a várkápolnát, az illatszertárt és a szabóságot tudják kerekesszékkel megtekinteni). Kérjük, hogy amennyiben családjukban mozgássérült családtag is van, ezt vegyék figyelembe a várlátogatás tervezésekor. A hiba elhárításán folyamatosan dolgozunk, amennyiben bármilyen kérdésük van ezzel kapcsolatban kérjük érdeklődjenek a 06/72-579-090-es telefonszámon, illetve a titkarsag@siklosivar.hu e-mail címen.

Kiállítások és látnivalók

DÉLI SZÁRNY

Gótikus zárterkély
"A siklósi vár erkélyét a 15. század harmadik negyedében készítették délnémet tanultságú mesterek a nagyhatalmú Gara család egyik tagja számára. Az erkély körvonalai a vár helyreállítása során tárultak föl, a falba épített szélső kövek sok töredékével. Más kőtöredékeket aztán az erkély alatti várárokban talált meg a célzott föltárás. A zárterkély a későgótika művészetének abban a korszakában született, amelyben a kőfaragómesterek a szerkesztés-tervezés igen összetett módjait alkalmazták, mintegy szakmai bravúrként." (Forrás: Szakál Ernő életútja - Szakál Ernő életműve 1913-2013)

Várbörtön (állandó kiállítás)

A XVIII. században hozott rendelet értelmében minden birtokközpontban ki kellett alakítani nemesi és jobbágybörtönöket. A Siklósi vár jobbágybörtöneit a korábban valószínűleg a katonák szálláshelyeként szolgáló teremből alakították ki.
A cellák minden kényelmet nélkülöznek, és igen kis méretűek.
Itt egy kisebb kiállítás fogadja a látogatókat, melyen kipróbálhatják a rabok fogvatartására szolgáló eszközöket.

Várbörtön

Kínzókamra és nemesi börtöncellák (állandó kiállítás)

A kínzástörténeti kiállítás az első megnyílt kiállítások egyike volt 1956-ban. A helyiség eredetileg kovácsműhely volt, ahol a rabokra a béklyót felhelyezték. A kiállításon a középkor és a kora újkor legnépszerűbb kínzási és kivégzési módszerek eszközei láthatók.
A kínzókamrából nyílnak az egykori nemesi börtöncellák, amik sokkal kényelmesebbek voltak, mint a jobbágybörtön cellák. A nemeseknek ugyanis jobb fekhelyek, nagyobb és világosabb tér és fűtés is járt.

Kínzókamra és nemesi börtöncellák

Bormúzeum és Vinotéka (állandó kiállítás)

"Túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz bort igyunk!"
A siklósi vár bormúzeumában megtalálják a múlt szőlőtermesztő, borászati és kádáreszközeit. A vinotéka a Villányi Borvidék 20 kiváló borászának borait kínálja pinceáron. Sommelier-nk segítségével a borkultúrába is betekintést nyerhet.

BormúzeumBormúzeum

FÖLDSZINT

Reneszánsz bútorkiállítás (állandó kiállítás)

XVII-XVIII. századi bútorok és szőnyegek láthatók itt, illetve Bogdány Jakab Madarak című festménye. Ez a kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum állandó kiállítása.

Reneszánsz bútorkiállítás

Az előtérben a falon egy török katona karcolata látható, amely a XVI. századból származik. A katona megörökítette az akkori várat, a város egyik templomát, illetve saját magát is.

török katona karcolata

I. EMELET

Középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítás (állandó kiállítás)

A 4 teremből álló tárlat Luxemburgi Zsigmond uralkodásának idejétől, a XIV-XV. század fordulójától a Rákóczi-szabadságharc ideéig, a XVIII. század elejéig mutatja be a kor páncéljait, fegyvereit és ruházatát, illetve az ezen évszázadokban élő emberek mindennapjaiba enged betekintést.

Középkori fegyver- és hadtörténeti kiállításKözépkori fegyver- és hadtörténeti kiállítás

Istókovits Kálmán és Simon Béla festménykiállítása

A siklósi kötődésű elismert festőművészek munkáiból látható itt egy kisebb kiállítás.

Ebben a teremben tekinthető meg Kanizsai Dorottya imafülkéje, amit a 2011-ben a felújítások során találtak meg a falban. Az ilyen típusú imafülke egyedülálló Magyarországon.

Istókovits Kálmán és Simon Béla festménykiállítása

Kanizsai Dorottya imafülkéje
A kutatók a kápolna déli falában egy 2 m2 területű, lapos dongaboltozattal fedett fülkét találtak 2010-ben, amelynek vizsgálata során bebizonyosodott, hogy az volt egykor a nádorasszony imafülkéje. A fülkében figurális festés maradványai kerültek elő, amely a rózsafüzér-imádságnak (rosarium) a jeleneteit ábrázolta egykor. Ilyen imafülke Európában kis számban maradt fenn, Magyarországon pedig egyedülálló. Jelenleg ez az egyetlen épített emlék, amely a siklósi várban őhozzá köthető.

 

II. EMELET

Vártörténeti kiállítás (állandó kiállítás)

Ez a kiállítás 2 termet foglal magában. Az elsőben a vártulajdonos családokat ismerheti meg a látogató kronológiai sorrendben elhelyezett címereik és leírások segítségével. Itt látható vitrinekben a vár és a várhoz közeli Europa Nostra-díjas műemlék, a Malkocs bej-dzsámi makettje. A belső teremben fotók mutatják be a vár XX. századi történetét.

Vártörténeti kiállítás

Hadtörténeti kiállítás - I.II. világháború (állandó kiállítás)

Kiállításunk az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával, a Hadtörténeti Múzeum közreműködésével és Dr. Mehring István magángyűjteményének felhasználásával valósult meg.

Hadtörténeti kiállítás - I.II. világháborúHadtörténeti kiállítás - I.II. világháború

Horvát és szerb kisebbségi kiállítás

Ezen kiállítások a Siklóson és környékén élő jelentős számú horvát és szerb közösség kultúrájába, hagyományaiba enged betekintést.

Szerb kiállítás

KELETI ÉS A DÉLI SZÁRNY TALÁLKOZÁSÁNÁL

Várkápolna
A XV-XVI. század fordulóján épült, gótikus és reneszánsz jegyeket egyaránt mutató felszentelt kápolnánk kulturális eseményeknek és esküvőknek is helyszínt biztosít. Egykori sekrestyéjében egyház- és várkápolna történeti kiállítás látható.

Rosarium - Kanizsai Dorottya és a kert
Két helyszínen lehetett kert Kanizsai Dorottya idején: egyik a belső falszoros, a kápolna melletti és mögötti terület, illetve a mai külső falszoros, amely a XV-XVI. században a vár egykori felvezető útja lehetett, de a barbakán megépültével elvesztette akkori funkcióját és ekkor alakíthatták kertté. A kérdést az egyes falszakaszok datálása döntheti el. A Szűz Máriához intézett imádságfüzért latinul rosariumnak nevezték, ami rózsakertet is jelent. Talán ez az a rózsakert, amit a hagyomány Kanizsai Dorottya rózsakertjeként emleget.

KELETI SZÁRNY

Időszaki kiállítások. A látogatók az üvegpadló alatt a XV. századi szobák maradványait tekinthetik meg.

ÉSZAKI SZÁRNY

Tenkes kapitánya panoptikum (állandó kiállítás)
A Tenkes kapitánya című világhírű televíziós sorozat fontosabb szereplőit bemutató kiállítást tekinthetik meg, illetve Örsi Ferencről, a filmsorozat és regény írójáról olvashat a látogató. Magát a filmsorozatot, amely hazánk első filmsorozata volt, 1963-ban forgatták a siklósi várban és a környező vidéken. A nagy siker nyomán 1967-ben regény is készült belőle.

Tenkes panoptikumTenkes panoptikum

I. EMELET

Terasz kávézónk
A 2014-ben, Zsolnay dísztárgyakkal megújult kávézó a szintén felújításra került északi teraszra nyílik, így a nyári időszakban kiváló lehetőséget nyújt a történelmi környezetben történő kellemes időtöltésre.